Charitní asistenční služba

• identifikátor: 8210455

Poslání

Posláním terénní Charitní asistenční služby (CHAS) Charity Frenštát pod Radhoštěm je pomáhat osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění či zdravotního postižení, s běžnými činnostmi, které nemohou vykonávat samostatně. Osobní asistent pomáhá klientovi v činnostech, které by dělal sám, kdyby mohl. Osobní asistence je poskytována v přirozeném prostředí klienta, bez omezení místa a času.

Cíle služby

• podporovat klienty, aby si v co největší míře zachovali dosavadní běžný způsob života ve svém přirozeném prostředí,

• pomáhat osobám překonávat každodenní problémy spojené s běžnými činnostmi za pomoci osobního asistenta,

• přispět ke kompenzaci ztráty dovedností a schopností klienta způsobené zdravotním či tělesným postižením, věkem nebo chronickým onemocněním

• zachování maximální soběstačnosti klientů tak, aby si doma mohli udělat co nejvíce činností samostatně nebo s částečnou podporou pracovníka služby,

• udržení přirozených sociálních vztahů (s rodinou, sousedy, vrstevníky) tak, aby nedocházelo k sociální izolaci klienta.

Cílová skupina

Cílovou skupinou Charitní asistenční služby Charity Frenštát p.R. jsou osoby se sníženou soběstačností – senioři, osoby se zdravotním postižením, osoby s tělesným postižením a osoby s chronickým onemocněním od 19-ti let věku, které potřebují pomoc jiné osoby.

• osoby s chronickým onemocněním
  • osoby s jiným zdravotním postižením
  • osoby s kombinovaným postižením
  • osoby s mentálním postižením
  • osoby s tělesným postižením
  • osoby se zdravotním postižením
  • senioři

Poskytované služby

Služba osobní asistence je poskytována dle § 39 zákona č. 108/2006 Sb., o Sociálních službách, a obsahuje tyto základní činnosti:

• pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu,
  • pomoc při osobní hygieně,
  • pomoc při zajištění stravy,
  • pomoc při zajištění chodu domácnosti,
  • výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti,
  • zprostředkování kontaktu se společenským prostředím,
  • pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

Služba osobní asistence není hrazena zdravotní pojišťovnou, je hrazena klientem.

Charitní asistenční služba poskytuje terénní službu v domácnostech klientů na území města Frenštátu pod Radhoštěm a obcí Tichá, Kozlovice, Měrkovice, Mniší, Vlčovice, Lichnov, Bordovice, Trojanovice, Kunčice pod Ondřejníkem, Čeladná, Hukvaldy, Horní a Dolní Sklenov.

Služba osobní asistence je poskytována nepřetržitě.

Objednávání služeb je možné přímo v kanceláři CHOPS nebo na tel. čísle731 141 801.

Provozní doba kanceláře:

Kontakt:

Kateřina Linartová, sociální pracovnice, vedoucí CHAS

• mob.: 737 363 851
  • email: katerina.linartova♦frenstat.charita.cz  nebo  asistencni♦frenstat.charita.cz

Služba osobní asistence Charity Frenštát pod Radhoštěm čerpá v roce 2017 tyto dotace:
  • ze státního rozpočtu, která jí byla přiznána prostřednictvím Moravskoslezského kraje (Program na podporu poskytování sociálních služeb pro rok 2017 financovaný z kapitoly 313 - MPSV státního rozpočtu)
  • z rozpočtu města Frenštát pod Radhoštěm
  • z rozpočtu obcí, kde je služba osobní asistence poskytována