Charitní asistenční služba

• identifikátor: 8210455

Posláním služby osobní asistence je poskytovat podporu a pomoc osobám, které z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení potřebují pomoc druhé osoby při činnostech, které nezvládnou samostatně. Služba je poskytována podle aktuálních individuálních potřeb osob v jejich přirozeném prostředí tak, aby mohli žít co nejvíce samostatně.

hands-216982

Cílová skupina

Služba osobní asistence je určena osobám od 19 let, které se nacházejí v nepříznivé sociální situaci z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení.

Nepříznivou sociální situací se rozumí snížená soběstačnost v některých z těchto oblastí: péče o vlastní osobu (např. osobní hygiena, prostorová orientace doma i mimo domov), zajištění stravy (např. příprava jídla a pití), zajištění chodu domácnosti (např. běžný úklid a údržba domácnosti, běžné nákupy a pochůzky), v oblasti motorických, psychických a sociálních schopností a dovedností, kontaktu se společenským prostředím (např. doprovod do zdravotnického zařízení, do institucí, do veřejných služeb), obstarávání osobních záležitostí (např. komunikace s úřady).

ball-2585603

Cíle služby

• Podpora klienta v běžném způsobu života
    • podpora a pomoc klientovi v naplňování jeho potřeb
    • podpora klienta v zachování svých zvyklostí a svého způsobu života
  • Podpora klienta v jeho přirozeném prostředí
    • podpora klienta při kontaktu s okolním prostředím
    • podpora klienta při využívání běžně dostupných služeb

Poskytované služby

Služba osobní asistence je poskytována dle § 39 zákona č. 108/2006 Sb., o Sociálních službách, a obsahuje tyto základní činnosti:

pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu,

• pomoc a podpora při podávání jídla a pití
  • pomoc při oblékání/svlékání
  • pomoc při přesunu na lůžko nebo vozík
  • pomoc při prostorové orientaci, samostatném pohybu ve vnitřním i vnějším prostoru

pomoc při osobní hygieně,

• pomoc při denní hygieně – ranní/večerní hygieně a celkové koupeli/sprchování
  • pomoc při použití WC – výměna inko pomůcek apod.

pomoc při zajištění stravy,

• pomoc při přípravě jídla a pití

pomoc při zajištění chodu domácnosti,

• pomoc s úklidem a údržbou domácnosti - pouze při aktivním zapojení klienta
  • nákupy a běžné pochůzky

výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti,

• pomoc a podpora rodině v péči o dítě
  • pomoc při obnovení nebo upevnění kontaktu s rodinou a  pomoc a podpora při dalších aktivitách podporujících sociální začleňování osob
  • pomoc s nácvikem a upevňováním motorických, psychických a sociálních schopností a dovedností

zprostředkování kontaktu se společenským prostředím,

• doprovod do školy, k lékaři, na úřad, do banky, do obchodu, do knihovny, na zájmové a volnočasové aktivity atd. a doprovod zpět

pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

• pomoc při komunikaci vedoucí k uplatňování práv a oprávněných zájmů
  • pomoc při vyřizování běžných záležitostí

Dostupnost poskytované služby

Charitní asistenční služba poskytuje terénní službu v domácnostech klientů na území města Frenštátu pod Radhoštěm a obcí Tichá, Kozlovice, Měrkovice, Mniší, Vlčovice, Lichnov, Bordovice, Trojanovice, Kunčice pod Ondřejníkem, Čeladná, Hukvaldy, Horní a Dolní Sklenov, Veřovice.

mapa působnosti

Služba osobní asistence je poskytována nepřetržitě.

Objednávání služeb je možné přímo v kanceláři CHOPS nebo na tel. čísle  731 141 801.

Provozní doba kanceláře:

Kontakt:

Jarmila Kundračíková, vedoucí služby, koordinátor terénní péče

Číslo bankovního účtu pro platbu za poskytnutou službu osobní asistence: 2202083798 / 2010  (Fio banka, a.s.)

DOKUMENTY SLUŽBY KE STAŽENÍ

Služba je financována prostřednictvím dotací Moravskoslezského kraje, MPSV, Města Frenštát p.R. a obcí, kde službu poskytujeme a platbami od klientů.

Služba osobní asistence Charity Frenštát pod Radhoštěm čerpala v roce 2019 tyto dotace / finanční výpomoc:

• Návratnou finanční výpomoc z Fondu sociálních služeb Moravskoslezského kraje
  • ze státního rozpočtu, která jí byla přiznána prostřednictvím Moravskoslezského kraje (Program na podporu poskytování sociálních služeb pro rok 2019 financovaný z kapitoly 313 - MPSV státního rozpočtu)

• z rozpočtu obcí, kde je pečovatelská služba poskytována

Služba osobní asistence Charity Frenštát pod Radhoštěm čerpala v roce 2020 tyto dotace / finanční výpomoc:

• Návratnou finanční výpomoc z Fondu sociálních služeb Moravskoslezského kraje
  • ze státního rozpočtu, která jí byla přiznána prostřednictvím Moravskoslezského kraje (Program na podporu poskytování sociálních služeb pro rok 2020 financovaný z kapitoly 313 - MPSV státního rozpočtu)

• z kapitoly 313 - MPSV státního rozpočtu na rok 2020, dotační titul C, D, E

Služba osobní asistence Charity Frenštát pod Radhoštěm čerpala v roce 2021 tyto dotace / finanční výpomoc:

• Návratnou finanční výpomoc z Fondu sociálních služeb Moravskoslezského kraje
  • ze státního rozpočtu, která jí byla přiznána prostřednictvím Moravskoslezského kraje (Program na podporu poskytování sociálních služeb pro rok 2021 financovaný z kapitoly 313 - MPSV státního rozpočtu)

• z rozpočtu obcí, kde je pečovatelská služba poskytována