Středeční vaření v Klubu Klubíčko Zobrazit fotogalerii
16. července 2020 Aktuálně

Středeční vaření v Klubu Klubíčko

Ve středu 16. 7. jsme si s maminkami a dětmi v rámci Klubu Klubíčko, které se koná každou středu, společně uvařili. K tomu nám dobře posloužily potraviny z Potravinové banky Ostrava a projektu FEAD. A co jsme si uvařili? Jednalo se o zdravé a přitom velmi chutné jídlo – špagety s boloňskou omáčkou z červené čočky.

Do práce se zapojili všichni zúčastnění – děti loupaly mrkev, ty větší pod dohledem krájely řapíkatý celer a další zeleninu. Nejraději ale byly, když mohly omáčku míchat. Dospělí pak vařili špagety a dle receptu také vynikající omáčku. Přesto, že většina z nás tento recept neznala, museli jsme uznat, že jídlo je výborné a také, že jeho příprava není nijak náročná. Při práci v kuchyni jsme si povídali nejen o vaření a o tom, co kdo rád jí (včetně zmrzliny :-) ), ale také o právě probíhajícím létu.

Společně jsme se shodli, že dopoledne se nám vydařilo a již se těšíme na příště na to, co si uvaříme. Či upečeme? Kdoví…

 

Níže přikládáme recept:

Špagety s boloňskou omáčkou z červené čočky (zdroj: Kuchařka pro dceru)

Suroviny

  • 2 mrkve
  • 1/4 celeru nebo 1 petržel
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 zarovnaná lžíce soli
  • 400 ml rajčatové passaty (pyré)
  • 200 g červené čočky

Postup

  1. Zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, česnek nasekejte nahrubo. V kastrolu rozehřejte olej, vhoďte do něj mrkev a celer, osolte větší špetkou soli a asi 3 minuty zprudka opékejte a míchejte, až se zelenina začne lehce zabarvovat dozlatova. Přidejte cibuli a česnek a ještě asi minutu míchejte.
  2. Orestovanou zeleninu zalijte rajčatovou passatou, dolijte 600 ml vroucí vody, osolte zbytkem soli a přiveďte k varu. Čočku propláchněte na cedníku a přidejte ji do základu omáčky. Zvolna vařte 5 minut odkryté, poté přiklopte poklicí a nechte ještě 10 minut dojít a zhoustnout.
  3. Pokud je to třeba, dochuťte omáčku solí a pepřem, případně i trochou cukru, pokud byla rajčatová passata příliš kyselá. Podávejte s těstovinami, lehce zasypané strouhaným sýrem – pochopitelně nejlépe parmazánem.