Ve středu 16. 7. jsme si s maminkami a dětmi v rámci Klubu Klubíčko, které se koná každou středu, společně uvařili. K tomu nám dobře posloužily potraviny z Potravinové banky Ostrava a projektu FEAD. A co jsme si uvařili? Jednalo se o zdravé a přitom velmi chutné jídlo – špagety s boloňskou omáčkou z červené čočky.
Do práce se zapojili všichni zúčastnění – děti loupaly mrkev, ty větší pod dohledem krájely řapíkatý celer a další zeleninu. Nejraději ale byly, když mohly omáčku míchat. Dospělí pak vařili špagety a dle receptu také vynikající omáčku. Přesto, že většina z nás tento recept neznala, museli jsme uznat, že jídlo je výborné a také, že jeho příprava není nijak náročná. Při práci v kuchyni jsme si povídali nejen o vaření a o tom, co kdo rád jí (včetně zmrzliny :-) ), ale také o právě probíhajícím létu.
Společně jsme se shodli, že dopoledne se nám vydařilo a již se těšíme na příště na to, co si uvaříme. Či upečeme? Kdoví…
Níže přikládáme recept:
Špagety s boloňskou omáčkou z červené čočky (zdroj: Kuchařka pro dceru)
Suroviny
- 2 mrkve
- 1/4 celeru nebo 1 petržel
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 zarovnaná lžíce soli
- 400 ml rajčatové passaty (pyré)
- 200 g červené čočky
Postup
- Zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, česnek nasekejte nahrubo. V kastrolu rozehřejte olej, vhoďte do něj mrkev a celer, osolte větší špetkou soli a asi 3 minuty zprudka opékejte a míchejte, až se zelenina začne lehce zabarvovat dozlatova. Přidejte cibuli a česnek a ještě asi minutu míchejte.
- Orestovanou zeleninu zalijte rajčatovou passatou, dolijte 600 ml vroucí vody, osolte zbytkem soli a přiveďte k varu. Čočku propláchněte na cedníku a přidejte ji do základu omáčky. Zvolna vařte 5 minut odkryté, poté přiklopte poklicí a nechte ještě 10 minut dojít a zhoustnout.
- Pokud je to třeba, dochuťte omáčku solí a pepřem, případně i trochou cukru, pokud byla rajčatová passata příliš kyselá. Podávejte s těstovinami, lehce zasypané strouhaným sýrem – pochopitelně nejlépe parmazánem.